Hoe een ingegroeide nagel behandelen?
Er wordt nogal eens een nagel door de huisarts eraf getrokken om een ingegroeide nagel te behandelen, wat gepaard gaat met behoorlijk wat pijn. Niet alleen het weghalen van de nagel doet pijn, maar ook alle druk die op de open wond komt, veroorzaakt nog een hele tijd daarna veel pijn. Ook het risico voor een schimmelinfectie wordt hiermee enorm vergroot. Met de nagelbeugeltechnieken behoort dat tot de verleden tijd.
Met het plaatsen van een nagelbeugel kan een ingegroeide nagel goed behandeld worden. Er zijn diverse nagelbeugeltechnieken mogelijk en de medische pedicure kijkt welke het beste past bij uw nagel. D.m.v. bijvoorbeeld een dun metalen draadje dat wordt over de nagel geplaatst wat ervoor zorgt dat de zijkanten min of meer uit de nagelwal worden getrokken en op deze manier de nagel gedwongen wordt om anders te gaan groeien. Een ingegroeide nagel behandelen is met deze vorm geheel pijnloos en de nagelbeugel groeit mee met de nagel totdat hij geen effect meer heeft en verplaatst, vervangen of verwijderd wordt.
Wat is een ingegroeide nagel?
Bij een ingroeiende nagel drukt de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan veel pijnklachten geven, de omliggende huid kan rood zijn of gezwollen, maar er is geen ontsteking aanwezig. Bij een ingegroeide nagel groeit het puntje van de nagel in het nagelbed. Een ingegroeide teennagel heeft ontstekingsverschijnselen, veroorzaakt pijn en irritatie. Er kan een klein wondje ontstaan en dit kan gaan ontsteken waarbij er pus uit de huid komt. Zowel een ingroeiende nagel als een ingegroeide nagel ontstaan meestal aan de grote teen. Echter de andere nagels kunnen ook ingroeien. De meest voorkomende oorzaken zijn de vorm van de nagel, het wegknippen van de hoeken van de nagels, peuteren aan de nagel, een vochtige huid (dit komt bijvoorbeeld veel voor bij tieners), te smalle schoenen of een afwijkende stand van de teen. Andere voetproblemen zoals schimmelnagels kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het ingroeien van de nagel.