Specialisaties

Soms zijn er klachten aan voeten of nagels die met een ‘normale’ pedicure behandeling niet verholpen kunnen worden en wat hulpmiddelen nodig hebben. Deze specialisatie worden door onze medische pedicures gedaan. 

Welke specialisaties zijn er mogelijk?

Nagelbeugeltechnieken

Nagelbeugeltechnieken is een techniek die vooral wordt toegepast bij problemen met de grote teen. Het gaat dan met name om teennagels die door diverse oorzaken scheef of krom groeien, en dan vooral in de nagelwallen voor problemen zorgen. Zoals bijvoorbeeld ingroeiende nagels.

Er werd nogal eens een nagel door de huisarts eraf getrokken, wat gepaard ging met behoorlijk wat pijn. Niet alleen het weghalen van de nagel deed pijn, maar ook alle druk die op de open wond kwam, veroorzaakte nog een hele tijd daarna veel pijn. Ook het risico voor een schimmelinfectie wordt hiermee enorm vergroot. Met deze nagelbeugeltechnieken behoort dat tot de verleden tijd.

Bij nagelbeugeltechniek wordt er een beugel (bijv. een dun metalen draadje)over de nagel geplaatst die er voor zorgt dat de zijkanten van de nagel min of meer uit de wal getrokken worden en op deze manier gedwongen wordt om anders te gaan groeien. Deze vorm is geheel pijnloos. De beugel wordt met kunsthars of met gel vastgezet waardoor deze er niet af kan vallen. De beugel groeit dan met de nagel mee totdat de beugel geen effect meer heeft er verplaatst, vervangen of verwijderd wordt. Dit hele proces duurt wel een tijdje, en wordt tussentijds goed in de gaten gehouden door de voetverzorger/pedicure.

Orthesiologie

Orthesiologie is een toepassing die ik gebruik bij mensen om bepaalde locaties permanent drukvrij of drukontlastend te houden of bepaalde locaties te ondersteunen. Bijvoorbeeld bij:

  • een likdoorn die steeds terug blijft komen
  • vervelende druk onder hamertenen of klauwtenen
  • een bepaalde teen die de neiging heeft onder een andere teen te kruipen
  • een hallux valgus

Ortheses worden van siliconen gemaakt en heb je in diverse hardheden, afhankelijk van de toepassing en doel.

Drukvrijtechnieken

Deze technieken zijn bedoeld om druk-plekken op of onder de voeten en/of tenen te ontlasten. Dit kunnen drukplekken zijn door eeltvorming, likdoorns, ingroeiende nagels, maar ook de bekende “hallux valgus” (De Hallux valgus is de dikke knobbel aan de zijkant van de voet onder de grote teen). Uiteraard wordt eerst het eelt of de likdoorn verwijderd voordat deze drukvrij wordt gelegd. Het drukvrij leggen gebeurd met verschillende materialen die zodanig worden aangelegd dat men weer prettig kan lopen zonder dat men last heeft van deze “vervelende” plaatsen. De voeten voelen hierdoor weer prettig aan! Ook in de schoenen heeft men geen last van deze anti-drukpleisters.

Nagelreparaties en nagelprotheses

Nagelreparaties en protheses kunnen worden uitgevoerd met verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld met hars, gel en nagelmasse, afhankelijk van de status van de nagel en de eisen van de klant. Een materiaal wat ik veel gebruik is een gel die d.m.v. UV licht wordt uitgehard. 

De gel zorgt voor esthetisch gecorrigeerde teennagels. Zo krijgt u weer meer zelfvertrouwen. Veel mensen lijden aan een nagelziekte of veranderingen aan de teennagels. Meestal geven deze aandoeningen een zichtbare verkleuring of een verandering van de structuur van de nagel. Vooral de grote teennagel is vaak aangetast. Dit zorgt ervoor dat mensen met deze problemen hun nagels wegstoppen in schoenen en het liefst nooit op blote voeten lopen. Ook zullen ze nooit open schoenen of sandalen dragen.

Het is een gel die zich, na het aanbrengen, prima aan de bewegingen van de voet aanpast. Hierdoor kunnen vrijwel alle “lelijke”, dikke, brokkelige of anderszins minder mooi uitziende nagels, er weer perfect uitzien.