Acne behandeling

Wat is acne?

Acne vulgaris, ook wel acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Acne is een huidaandoening, waarbij er kleine ontstekingen in de huid rondom de talgklieren ontstaan. Talgklieren maken talg (huidsmeer) aan om de huid soepel te houden. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit met acne te maken, maar de ernst kan verschillen. Matige tot ernstige acne komt bij 15 tot 20% van de pubers voor. Kenmerkend voor acne zijn mee-eters, rode bulten en puistjes. Deze komen voor in het gezicht, in de nek, op de schouders, op de borst en/of rug. Acne kan littekens achterlaten als het verdwijnt. Het is niet besmettelijk. Jongens hebben vaak meer last van acne dan meisjes.

Puberteit

In de puberteit verandert de huid onder invloed van hormonen. De talgklieren in het gezicht, op de borst en op de rug worden groter en gaan meer en dikkere talg aanmaken. Hierdoor kunnen de afvoerkanaaltjes, die talg van de talgklier naar de huid brengen, verstopt raken, waardoor talg zich ophoopt. Als dan ook nog huidschilfers de uitgang van het afvoerkanaal verstoppen, dan kan de talg helemaal niet meer naar buiten en hoopt die nog meer op.
Daarnaast groeien er in de talgklieren bacteriën. Op een gegeven moment zitten er zo veel talg en bacteriën in het afvoerkanaal, dat het afvoerkanaal knapt. De bacteriën en talg komen in de huid eromheen en veroorzaken daar een ontsteking. Rode bulten en puistjes zijn het gevolg.

Behandeling

Acne is alleen maar aan te pakken door de juiste behandelingen te kiezen, aangevuld met het gebruik van producten in de thuissituatie. In sommige gevallen is er ook sprake van een voedingsadvies. De detox acne behandeling van cellucure is een ontgiftende behandeling voor de acne- vette- of onzuivere huid.
De behandelingen zijn er op gericht om de huid weer in balans te brengen, de ontstekingen tegen te gaan en om littekens en pigmentvlekken te voorkomen. De beste resultaten worden bereikt in kuurvorm. De producten voor thuisgebruik ondersteunen de behandelingen waardoor het resultaat sneller wordt bereikt.

Wat kan je aan de littekens en donkere verkleuringen doen die je aan acne overhoudt?
Littekens en donkere verkleuringen kunnen bij elke vorm van acne ontstaan, maar ze worden vooral veroorzaakt door ernstigere vormen van acne. Littekens zijn door het lichaam aangemaakte bindweefselgebieden die schade aan de huid herstellen. Dit bindweefsel heeft een andere structuur dan de gewone huid. Dit is zowel te zien als te voelen. Er zijn verschillende manieren om acnelittekens te behandelen. Littekens kunnen in de loop van jaren wel iets verbeteren, maar verdwijnen nooit helemaal. Er blijven altijd sporen van de littekens zichtbaar. Littekens kunnen er uitzien als diepe putjes, vooral in het gezicht, dunne witte, op papier lijkende littekens (atrofische littekens), dikke, op de huid liggende littekens vooral op de borst en de rug (hypertrofische littekens). Er bestaan meerdere behandelingen om de acnelittekens iets minder opvallend te maken, maar niet alle littekens en niet alle huidtypen komen voor behandeling in aanmerking. Acnelittekens kunnen worden behandeld met behulp van o.a.: microdermabrasie en decaar biopeeling.