Reumatische voetverzorging

De reumatische voet

Reumatische voeten zijn gevoeliger en kwetsbaarder dan de voeten van gezonde mensen. De gevoeligheid wordt veroorzaakt door:

  • gewrichtsontstekingen
  • slijmbeursontstekingen
  • slijtage in de gewrichten
  • stand veranderingen van de voeten

Vaak is de beweging beperkt en zal de doorbloeding afnemen. De huid en het vetpolster onder de bal van de voet wordt dunner en er kunnen eelt plekken en likdoorns ontstaan. Doordat de tenen minder bewegen en vaak krap in het schoeisel zitten, krijgt een reumapatiënt ook vaak te maken met nagelafwijkingen zoals brokkelige nagels, ondoorzichtige nagels, ruw broze en gespleten nagels. Evenals verkleuringen van de nagels.

Met reuma naar de pedicure

Door reumatoïde artritis kunnen de vetkussentjes onder de bal van je voet dunner worden, en dus pijnlijker. Om de druk onder de voetzool te verminderen is een podotherapeutische zool een uitkomst. Soms heeft een comfortabele sportschoen hetzelfde effect. Ga niet zelf aan de slag met het weghalen van eelt, likdoorns of brokkelige nagels. Behandeling van de reumatische voet moet deskundig gebeuren door een medische pedicure.

Ondanks preventieve maatregelen, zijn voetproblemen bij de reumatische voet op de lange termijn helaas niet altijd te voorkomen. Advies en behandeling van de klachten door een (in reuma gespecialiseerde) pedicure zijn dan gewenst. Bij ProVoet aangesloten pedicures beschikken altijd over een erkende opleiding, eventueel aangevuld met specialisaties De ProVoet pedicure draagt vakkundig zorg voor de algemene gezondheid van uw voeten.
Wanneer uw voetklachten dermate ernstig of complex zijn en aanvullende zorg behoeven, wordt u doorverwezen naar een pedicure met een aantekening “voetverzorging bij reumapatiënten” of de medisch pedicure. Uw voeten worden regelmatig gescreend op onder andere beweeglijkheid en temperatuur. Indien nodig, verwijst de gespecialiseerde pedicure u door naar een arts of podotherapeut.