Rimpels, iedereen krijgt ze vroeg of laat. Wat kan je verwachten op welke leeftijd en welke verzorging past je leeftijd?
Voorkomen is beter dan genezen. Eenmaal ontstane rimpels krijg je, zonder botox en andere kunstgrepen, nooit meer helemaal weg. De kunst is dus om op het goede moment de goede huidverzorgingsproducten te gebruiken. Niet wachten tot je de eerste rimpels ziet, want dan ben je aan de late kant.

Net als het tijdstip van de eerste grijze haren, is ook de leeftijd waarop de eerste rimpels verschijnen niet van te voren te voorspellen. Behalve erfelijkheid en je huidtype is, hoe je met je huid omgaat en hoe je je huid verzorgt, ook heel belangrijk. Een wat vettere huid zal minder snel rimpels vertonen dan een droge huid en als je een veel tijd buiten doorbrengt zonder bescherming tegen UV-stralen zal je huid ook eerder verouderen.

Hoewel sommigen de eerste fijne lijntjes of fronsrimpels al rond hun dertigste zien verschijnen, is het ook niet de bedoeling om te vroeg met anti-rimpelcrèmes te beginnen. Anti-rimpelcrèmes stimuleren de celdeling die als je ouder wordt, vertraagt. Als je dat jong gaat gebruiken dan werkt dat dus averechts.

Dus, wat kan je verwachten op welke leeftijd en hoe verzorg je je huid?

20-30 jaar
De huid is misschien nog aan het herstellen van de puberteit, en kan nog wat vet zijn en misschien heb je nog last van acné. Maar als je tegen de 30 bent, wordt je huid droger. Vaak worden de eerste fijne lijntjes zichtbaar rond de ogen of de eerste rimpeltjes rond de mond. Van echte rimpels zal waarschijnlijk geen sprake zijn.

Verzorging
Behalve een goede reiniging is bescherming tegen de zon het allerbelangrijkste dat je voor je huid kan doen. Met een dagcrème die bij je huidtype past met een SPF van tenminste 30 zit je goed. Als je al een droge huid hebt is een hydraterende nachtcrème geen overbodige luxe.

30-40 jaar
Na je dertigste wordt je huid droger. Op deze leeftijd komt een gecombineerde huid vaker voor. Bij dit huidtype is je voorhoofd, neus en kin (T-zone) nog wat vetter, maar wordt de huid van de rest van je gezicht steeds droger. Misschien worden de eerste pigmentvlekjes zichtbaar en zie je kleine rode vlekjes op je huid, veroorzaakt door gesprongen adertjes. Dichter naar de 40 worden ook de lijnen van de neus naar de mond dieper. Oorzaak is dat de productie van collageen en elastine minder wordt, dat maakt de huid dunner. De huid rond de ogen wordt op deze leeftijd ook een aandachtsgebied, omdat de huid daar altijd al dunner is. Alles wat je nu voor je huid doet, verdient zich later terug, ook al zie je niet direct resultaat.

Verzorging
Een goede, milde reiniging blijft belangrijk. Bescherming tegen de zon ook. Hydrateren wordt nu nog meer van belang en een wat vettere crème zorgt dat je huid dat vocht beter vast kan houden. De huid rond de ogen kan extra bescherming en verzorging gebruiken. Regelmatig dode huidcellen verwijderen met een fijne scrub kan je huid een frisse uitstraling geven.

40-50 jaar
Vanaf je 40ste neemt de droogheid verder toe. De huid boven en onder de ogen wordt slapper en wallen kunnen ontstaan. Je huid wordt ook gevoeliger en herstelt zich minder snel. Aankomen en snel weer afvallen kan je huid op deze leeftijd blijvend slap en uitgezakt maken. Rimpels op je voorhoofd, fijne lijntjes en groeven worden dieper. Een bindweefselbehandeling is zeker vanaf deze leeftijd aan te raden.

Verzorging
Naast een milde reiniging, bescherming tegen de zon, hydrateren en scrubben is het verstandig om te beginnen met een nachtcrème vanaf je 40ste kan rimpels tegengaan en verminderen en helpt ook tegen pigmentvlekken.

50 jaar en ouder
De veroudering van de huid begint steeds meer zichtbaar te worden. De huid wordt droger en dunner. Nieuwe rimpels ontstaan en bestaande rimpels worden dieper. Behalve rimpels wordt het slapper worden en uitzakken van de huid ook steeds duidelijker. De kaaklijn wordt minder strak, de huid van de hals kan rimpeliger worden. Ook de huid rond de mond wordt steeds dunner waardoor de lippen minder vol worden.

Verzorging
Reiniging, zonnebescherming en vocht vasthouden blijven onverminderd belangrijk. Regelmatig een milde scrub met een crème, kan je huid ook veel goed doen. Breng zo vaak mogelijk een hydraterende crème aan als je wilt of als je huid droog aanvoelt. Gebruik overdag een wat lichtere crème en ’s nachts een wat vettere crème aan. Gebruik ook af en toe een serum om je huid extra te voeden.

Welke producten kies je?
Welk product je moet kiezen, hangt van je leeftijd en je huidtype af. Blijf daarom niet jaren achter elkaar hetzelfde product gebruiken, maar pas het aan naarmate je ouder wordt. Sommigen zullen een te vette crème niet prettig vinden. En ook als je een gevoelige huid hebt, zal je producten moeten zoeken die aangenaam aanvoelen op je huid en geen irritaties veroorzaken.
Een gezichtsbehandeling starten wij altijd met een huiddiagnose om zo samen met jou te kijken welke behandeling en producten het beste voor je zijn.

miranda van prooijen salon miranda spijkenisse - kopie

Hoi allemaal, welkom!
Op ons blog is regelmatig een nieuw stukje te lezen of filmpje te bekijken over verschillende behandelingen en producten. Ook geef ik jullie graag een kijkje in mijn leven als ondernemer, schoonheidsspecialiste/pedicure en als Miranda. Veel plezier!
Liefs Miranda.